10 poslova koji će biti traženi u 2011.

Prema istraživanju  koje su proveli  istraživači tvrtke Deloitte & Touche,  2010.godina ostat će zapamćena po tome što je u 85% velikih svjetskih kompanija došlo do stagnacije primanja i nagrađivanja djelatnika. Iznenađuje činjenica da su izvršni direktori bili plaćeni nešto slabije u odnosu na svoje pozicije unutar kompanija, sa 66% višeg managementa kojima su primanja ostala ili ista kao i prethodne godine ili nisu smanjena, za razliku od 54% ostalih zaposlenika unutar kompanija kojima su  primanja smanjena.

2011. godina koja je pred nama donosi nešto svjetlije prognoze. S jedne strane, više od polovine (54%) kompanija koje su nisu povećavale plaće djelatnika  u 2010. Godini, planiraju da će u nekoliko sljedećih mjeseci ipak  doći do rasta plaća, prema predviđanjima konzultantske kuće Watson Wyatt.  U međuvremenu, 35% zaposlenika kojima su primanja smanjena ili neisplaćena , sukladno sudjelovanju u sustavu raspodjele, očekuju da će doći do povećanja istih u 2011.god. Od ukupnog broja anketiranih unutar tih zaposlenika, 70% njih očekuje da će primanja ipak doseći ranije iznose.

Glavni razlog za ovakve promjene je sljedeći: gotovo 40% kompanija koje su preživjele vjeruju da se njihova financijska situacija popravlja, ili da se bar neće pogoršati. Istraživači kompanije Watson Wyatt procijenili su da je to porast od 27%  u odnosu na rezultate dobivene u kolovozu 2009.godine.

Prema predviđanjima konzultantske kuće Towers Perrin povećanje plaća u većini kompanija teško će prijeći granicu od 3%. To je u svakom slučaju nešto bolje, međutim još uvijek predstavlja sniženje u odnosu na skoro 4% povećanje koje je ostvareno u pred-recesijskom razdoblju, tijekom 2007. god.

Neki zaposlenici razmišljaju da im se dio sredstava može isplatiti i u obliku dionica, umjesto samo u novcu. Usprkos usponima i padovima do kojih je došlo na tržištu, tijekom studenog 2009.g., na osnovu praćenja stanja  u 200 kompanija koje je provodio Charles Schwab,  uočilo se da 25% kompanija planira izaći sa ponudom povoljnijih dionica  u nastupajućoj godini.

Dakle, tko to može računati na povišenje prihoda u 2011. god.?

Odgovor je kratak: Na povišenje prihoda mogu računati osobe koje posjeduju vještine koje su u ovim tržišnim uvjetima potrebne jer služe konkretnim strateškim planovima kompanija.

Max Messmer, predsjednik uprave velike tvrtke Robert Half International, navodi  slijedeće: „Kompanije sada žele investirati u zaposlenike koji posjeduju specifična znanja i vještine koje firmama mogu pomoći u korištenju mogućnosti koje se pojavljuju u ovim vremenima neizvjesnih ekonomskih zbivanja.“

U nedavno objavljenom istraživanju tržišta informacijske tehnologije  kao i financijskog tržišta, istraživači tvrtke Robert Half izdvojili su 10 područja rada u kojima je primjetan stabilan trend održavanja istih razina primanja ili čak kontinuiranog rasta, a očekuje se da bi se taj trend trebao nastaviti i u 2011. god. Navodimo rezultate tih istraživanja i zanimanja koja će biti posebno zanimljiva:

  1. Porezni savjetnik. Porezni savjetnici sa 2-3 godine iskustva stečenog u velikim kompanijama, koji su dokazali tijekom svog radnog iskustva da je kvalitetnim  poreznim savjetovanjem moguće postići znatne uštede unutar , važni su resurs u ovim recesijskim vremenima.
  2. Direktor za usklađivanje i regulativu Nova zakonska regulativa  i financijski procesi utječu na potrebu za ekspertima u tom području.
  3. Kreditni ekspert. Kreditni eksperti , koji kvalitetno procjenjuju kreditni rizik, prate rizične račune i svojim savjetima pozitivno utječu na priliv sredstava, tražen su resurs u ova zahtjevna vremena.
  4. Viši financijski analitičar. Cijenjena struka su eksperti za financijsku analizu koji su vješti u pronalaženju načina za povećanje profitabilnosti kompanije.

 

U području informacijske tehnologije, gdje su primanja bila bez većih ograničenja u odnosu na druge industrije, očekuje se daljnji rast prihoda kod sljedećih zanimanja:

  1. Mrežni administrator. Stručnjaci za izrade mrežne infrastrukture, internet telefoniju (VoiP)  i izradu programske podrške postali su u zadnje vrijeme vrlo traženi jer se radi o kompleksnim poslovima koji se i dobro plaćaju.
  2. Voditelj sigurnosti informacijskih sustava. Zaštita podataka tvrtke u zadnje vrijeme postaje sve veći izazov pa postoji tendencija potražnje za stručnjacima u tom segmentu.
  3. Sistem inženjer. Ljudi koji mogu pomoći ostalim djelatnicima unutar tvrtke u ovladavanju sa sve brojnijim tehničkim napravama i pružati tehničku podršku pri  korištenju  nove tehnologije postaju prepoznatljivi kao značajna  podrška.

 

Prema izvještaju istraživanja tvrtke Robert Half, sve veća potražnja evidentna  je za djelatnicima u administraciji koji mogu istovremeno obavljati  poslove  iz više različitih područja. To je od velike važnosti u tvrtkama s manjim brojem zaposlenika.

  1. Administrator za medicinsku dokumentaciju. Zbog povećanja količine podataka u sektoru zdravstva?koji se sve češće prenose elektronskim putem ,raste potražnja za kvalitetnim djelatnicima u ovom zanimanju.
  2. Predstavnik za odnose s kupcima/korisnicima. Prema istraživanju kompanija Robert Half i Career Builder, obavljenom 2009. godine, veliki broj vlasnika kompanija smatra da im je segment održavanja kvalitetnih odnosa s kupcima, kao i rješavanje pritužbi i reklamacija,  bitan preduvjet za opstanak na tržištu.
  3. Tajnik/ca Uprave. Sposobnost  lakog i brzog prilagođavanja većem broju managera unutar neke tvrtke, kao i spremnost na brze promjene odlike su koje  ovo zanimanje čine sve češće traženim i dobro plaćenim poslom.

 

Izvor: CNNMoney.com