Porodiljski dopust – savjeti za povratak na posao

Strahujete li od zadnjeg dana svog porodiljskog dopusta? Ne očajavajte! Majke se pri povratku na posao suočavaju s mnogim izazovima. Brižljivo planiranje može pridonijeti ponovnom uvođenju u posao bez stresa. Saznajte što možete napraviti kako bi olakšali sebi povratak na posao, a da ostanete povezani sa svojom bebom.

Prije povratka na posao

Dok ste još na porodiljskom dopustu, odlučite se za uspješan povratak na posao:

 • Otpustite osjećaj krivnje. Povratak na posao može za novu majku predstavljati emocionalni konflikt. Rad izvan kuće ne čini vas lošom majkom i sasvim je u redu iščekivati izazove i interakcije na svom radnom mjestu. Podsjetite se da radite ono što je najbolje za vas i vaše dijete.
 • Priskrbite dobru brigu za dijete. Razmislite o obližnjim jaslicama i drugim institucijama koje se kvalitetno brinu za bebe ili napravite drugačiji aranžman za čuvanje djeteta, možda još i prije nego što se dijete rodi. Potražite sigurno, poticajno okruženje i kvalificirano osoblje. Raspitajte se za preporuke kod dječjeg liječnika, prijatelja, susjeda i kolega s posla. Vjerujte svojim instinktima kada razgovarate s potencijalnim osobama koje će se brinuti za vaše dijete.
 • Razgovarajte sa svojim šefom. Razjasnite svoje poslovne zadatke i plan rada tako da znate što se od vas očekuje nakon porodiljskog dopusta. Možete tražiti klizno radno vrijeme, pola radnog vremena ili djelomični rad od kuće. Ako dojite i planirate i dalje dojiti nakon povratka na posao, pitajte svog nadređenog za adekvatnu prostoriju u kojoj možete imati privatnost.
 • Organizirajte dojenje. Razmislite o novom ritmu dojenja ili izdajanju – kad se vratite na posao, više neće moći biti moguće dojiti bebu istim tempom. Stoga je važna vaša i djetetova prilagodba na nove uvjete, kako promjena ne bi bila nagla. Ukoliko odlučite prestati dojiti, savjetuje se postupno smanjenje dojenja i uvođenje dohrane. Možete s tim započeti mjesec ili dva prije povratka na posao kako biste vidjeli djetetove reakcije i bili mu podrška. Ako odlučite dojiti i dalje, probajte mogućnost izdajanja, kako bi vaše dijete, i bez majčine prisutnosti, imali mogućnost majčinog mlijeka.
 • Odredite datum kada se vraćate na posao. Ako je moguće, vratite se u drugoj polovici tjedna. Tako će vaš prvi radni tjedan biti kratak.

 

Kada se vratite na posao

Pri povratku na posao, očekujte uzlete i padove dok se ponovno budete prilagođavali višestrukim zahtjevima. Ovi vam savjeti mogu pomoći:

 • Organizirajte se. Napravite tjedni i dnevni plan rada. Možete paralelno napraviti popis kućnih i poslovnih zadataka, ili zadataka za sebe i zadataka za svog partnera. Identificirajte što je nužno napraviti, što može čekati, a što možete povjeriti nekom drugom.
 • Ostanite u kontaktu. Najmanje jednom dnevno nazovite osobu koja vam čuva dijete da biste saznali kako je dijete. Stavite omiljenu fotografiju svoje bebe na radni stol ili u svoj radni prostor. Odvojite vrijeme nakon posla da biste se ponovno povezali sa svojom bebom.
 • Napravite pričuvni plan. Trebate znati što ćete napraviti ako se osoba zadužena za vaše dijete razboli ili je neki dan zauzeta – hoćete li i vi sami uzeti slobodan dan ili ćete pozvati prijatelja ili člana obitelji da se brine za vašu bebu.
 • Poštujte svoju posvećenost dojenju. Ponesite svoju pumpicu, posude za izdojeno mlijeko, izoliranu vrećicu i led na posao. Ako vam je teško naći vremena za izdajanje, razmislite o drugim mogućnostima – rad od kuće da biste nadoknadili propušteno radno vrijeme.
 • Potražite podršku. Ne pokušavajte sve napraviti sami. Prihvatite pomoć svog partnera, dragih ljudi i prijatelja. Razgovarajte ako se osjećate krivo, tužno ili preplavljeno.
 • Budite dobri prema sebi. Opustite se u kadi nakon što stavite dijete na spavanje, ili se  odmorite uz pomoć najdraže knjige ili nježne glazbe. Odgodite sve obveze koje nisu nužne u tom trenutku. Odredite razumno vrijeme za odlazak na spavanje i ostanite pri tome. Tijekom vikenda spavajte kad vaše dijete spava.

Prije svega, održite se u pozitivnom raspoloženju. Recite svojoj bebi kako ste uzbuđeni što je vidite na kraju dana. Možda beba ne razumije riječi, ali će sigurno razumjeti vaše emocije.

 

Izvor: Mayo Clinic