Psihologija blagdanskog ukrašavanja

Zahvaljujemo dragim klijentimaZašto nam je u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana važno ukrašavanje?

Blagdansko ukrašavanje i dekoracije su vanjska manifestacija našeg unutarnjeg doživljaja tijekom blagdana. Tada slavimo i osjećamo se svečano, stoga imamo potrebu to i simbolički iskazati u našem domu ili nekom drugom prostoru. Time pokazujemo našim gostima, rodbini i prijateljima kako se osjećamo.

Zašto se ugodno osjećamo u ukrašenom prostoru i što simboliziraju pojedini božićni ukrasi?

U božićnom ukrašavanju uglavnom dominiraju crvena, zelena te zlatna i srebrna boja. Crvena boja, psihološki gledano, povećava krvni tlak, otkucaje srca i energiju kod većine ljudi. Simbolizira vitalnost, ljubav prema životu i energiju. Crvena boja je topla boja, zatvara prostor i zbližava ljude. Primijećeno je kako, primjerice, crveni stolnjaci ima pojačan učinak na apetit. Jak efekt na prostor ima kombinacija crvene i zelene boje, budući da su one međusobno komplementarne boje (od jedne boje nema niti malo u drugoj boji). Zlatna ili srebrna boja simboliziraju dragocjenost i ukazuju na svečanu priliku.

Zašto nam je važno tih dana i doma stvoriti malo svečanu i posebnu atmosferu?

To nam je važno kako bi nas ispunile ugodne emocije. Ukrašavanje također obilježava i završetak jednog zaokružene cjeline-jedne godine. Simbolički slavimo njen ispraćaj rezimirajući što smo u tom periodu postigli. Blagdane doživljavamo kao posebne dane, a posebne prilike uvijek prati prigodno ukrašavanje prostora.

Kako možemo ukrašavanje prostora učiniti ljepšim i ugodnijim?

Najbolje je kad cijela obitelj zajedno kiti svoj dom. Osim veselog raspoloženja, jača osjećaj zajedništva i međusobne povezanosti. Iako većina obitelji ima isti nakit koji se tradicionalno stavlja svake godine, preporuka je izraditi nešto novo. Izrada novih vrpca za bor, snjegovića od drugačijeg materijala ili bilo koja druga novost u dekoraciji podiže razinu energije, jača kreativnost i čini osobu zadovoljnijom.