Božićni recepti

Božićni receptiBRUDET OD BAKALARA

40 dag suhog bakalara
40 dag krumpira
1 dl maslinovog ulja
5 dag crvenog luka
5 dag svježih rajčica
2 češnja češnjaka
lovorov list
peršinov list
sol, papar

Bakalar najprije istučemo drvenim batom i močimo ga 12 sati u vodi. Promijenimo vodu, posolimo i kuhamo ga oko sat i pol. Nakon toga vodu odlijemo, ali je ne bacimo. Meso očistimo od kostiju i kožice te ga razrežemo na krupnije komade. Na maslinovom ulju pirjamo sitno kosani luk, dodamo na kockice narezane rajčice, sitno kosani češnjak, kosani peršin, lovorov list te dolijemo vodu u kojoj se kuhao bakalar. Oguljeni svježi krumpir izrežemo na kolutiće, debljine pola cm. Okruglu posudu nauljimo i slažemo red krumpira, red bakalara i tako dok ne potrošimo sve namirnice. Po potrebi posolimo, popaprimo, prelijemo pripremljenom tekućinom. Pokrijemo i kuhamo na umjerenoj temperaturi, dok krumpir ne omekša. Za vrijeme kuhanja ne miješamo nego posudu povremeno potresemo. Poslužimo u ugrijanoj dubokoj zdjeli.

 

ŠVEDSKI BLAGDANSKI KRUH

2,2 dkg kvasca (svježega)
1/2 žličice žutog šećera
1/2 litre crnog piva
6 dkg maslaca ili margarina i još malo za mazanje
3/4 kg raženog brašna
36 dkg brašna
1 žličica soli
1 dcl melase
naribane korice od 4 naranče
2 žlice tucanog anisa

Ocaklina:
1 žlica melase izmiješana s 3 žlice tople vode

Izmrvite kvasac u maloj zdjeli za miješanje i miješajući vilicom dodajte mu šećer. Tome dodajte vodu i miješajte da dobijete kašu. Ostavite zdjelicu na nekom toplome mjestu zaštićenom od propuha 15 do 20 minuta, ili dok kva­sac nabubri i zapjeni. Za to vrijeme zagrijte pivo u loncu srednje veličine, na umjerenoj vatri. Dodajte 6 dkg maslaca ili margarina i sve grijte 2 do 3 minute dok se maslac rastopi. Sklonite lonac s vatre. Prosite brašno i sol u veliku zdjelu za miješenje. Napravite udubinu u sre­dini i u nju izlijte kvasac i pivo, melasu, korice od naranče i anis. Prstima ili kuhačom polako izmiješajte brašno i tekućinu. Miješajte dok se sve prožme ili dok tijesto počne prelaziti stjenku zdjele. Istresite tijesto na malo pobrašnjenu radnu plohu i mijesite ga 5 minuta, ponovno brašneći plohu ako tijesto po­stane ljepljivo. Mora biti pruživo i glatko. Isperite, temeljito osušite i lagano namažite veliku zdjelu za miješenje. Napravite kuglu od tijesta i vratite ga u zdjelu. Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite je na toplom mjestu zaštiće­nom od propuha 1 1/2 do 2 sata, ili dok tijesto naraste gotovo dvostruko. Lagano namažite 3 lima za pečenje maslacem ili margarinom. Ostavite ih sa strane. Istresite kvasalo tijesto na malo po­brašnjenu radnu plohu i mijesite ga 10 minuta. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela i svaki oblikujte u dugi kruh, malo kraći od lima. Prenesite štruce na limove za pečenje i pokrijte ih čistim krpama. Vratite ih na toplo mjesto da kvasaju još 45 minuta do 1 sat, ili dok narastu toliko da se rasprostrti po li­movima.
Zagrijte pećnicu na 130° C.
Otkrijte štruce i izbockajte ih vili­com. Stavite limove u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite limove iz pećnice i premaži­te ih ocaklinom od melase i vode. Vra­tite štruce u pećnicu i pecite ih još 20 minuta. Kad izvadite kruh iz pećnice, istresite štruce iz limova i zglobovima prstiju kucnite po donjoj strani. Ako odzvanja šuplje, kruh je pečen. Ako ne odzvanja šuplje, vratite štruce u pećnicu i peci­te ih još 10 do 15 minuta.
Štruce ohladite na žicanoj rešetki.

 

KOLAČIĆI KAO KAPA DJEDA BOŽIĆNJAKA

Sastojci za tijesto:

  • 1 šalica maslaca
  • 3 / 4 šalice šećera
  • 1 jaje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 / 4 čajna žličice soli
  • 2-1/2 šalice brašna

Glazura:

  • 1 bjelanjak
  • 200 g šećera u prahu
  • limunov ekstrakt
  • malo kokosovog brašna
  • crvena jestiva boja za kolače

Priprema:

Maslac i šećer lagano mikserom miješati dok ne dobijemo jednoličnu masu, zatim dodati jaje, vanillin šećer, sol i brašno. Umijesiti dobro sve sastojke, dok ne dobijemo meku jednoličnu masu. Odvojiti u 3 dijela i staviti u plastične kesice te odložiti u hladnjak na 1,5-2 sata.

Razvaljati tijesto u pravokutnike debljine oko 0,5 cm, te rezati na trokute. Napraviti veće kolačiće tako da je visina oko cca 10 cm, jer tako dekoracija Djeda Božićnjaka dolazi do punog izražaja. Staviti trokute na lim za pečenje i istovremeno malo vrh zaobliti kako bi dobili izgled prave kape. U lim za pečenje (prethodno staviti papir za pečenje) poslagati kapice te ih staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 ºC. Peći ih između 10-13 min, čim poprime zlatno žutu boju izvaditi ih iz pećnice. Ponoviti isti postupak s preostala dva dijela tijesta.

Glazura i dekoracija:

Mikserom lagano izmiješati jedan bjelanjak sa šećerom u prahu, te dodati malo ekstrakt od limuna. Ova smjesa se zove  ”royal icing” i  idealna je za božićne kolače i lijepljenje dekoracija, samo treba biti oprezan i brz jer se jako brzo suši na zraku.

Polovinu smjese odvojiti te dodati crvenu boju. Kada su kolači gotovi kombinirati crvenu i bijelu glazuru te praviti kapice Djeda Mraza. Na bijeli dio kape može se dodati i kokosovo brašno.

 

LIKER OD BIJELE ČOKOLADE

  • 1 puding od vanilije
  •  500 ml mlijeka
  •  12 dkg muscuvado šećera
  •  1 vrećica vanilin šećera
  •  malo cimeta
  •  2 reda bijele čokolade
  •  1,2 dcl ruma

 Mlijeko i šećer zakuhajte do vrenja, skinite s vatre i ulijte prethodno pripremljenu smjesu od praška za puding i vanilin šećera. Vratite na štednjak i kratko prokuhajte.

U puding od vanilije dodajte 2 reda bijele čokolade, sve lijepo promiješajte, dok se čokolada ne rastopi.

U puding od vanilije možete dodati malo cimeta. Nakon što se smjesa ohladila, dodajte rum, sve skupa ulijte u flašice i spremite u hladnjak!